Za enostavno oddajanje naročil in povpraševanj, uporabite E-katalog!

Študija primera: Optimizacija porabe električne energije z merilnimi moduli in programsko opremo za nadzor

03.08.2021

Podjetje Westerwälder Holzpellets je s pomočjo naprednih rešitev izvedlo optimizacijo porabe električne energije, s katero se izogibajo napetostnim konicam in tako uspešno znižujejo stroške.

Podjetje MANN Naturenergie iz mesta Langenbach v Nemčiji, je že več kot 25 let predano dobavljanju zelene energije (vetrna energija, biomasa, lesni peleti) iz regionalnih virov. Ker sam proces proizvodnje zelenih virov energije vključuje številne tehnološko zahtevne obrate, je podjetje MANN izredno velik porabnik električne energije. Zaradi omenjenega so se odločili za optimizacijo lastne porabe električne energije.

IZHODIŠČE IN ZAHTEVE
Optimizacijo so pričeli v hčerinskem podjetju, ki se ukvarja s proizvajanjem lesnih peletov, Westerwälder Holzpellets. Za proizvodnjo lesnih peletov uporabljajo velike stroje sekalce, kateri za delovanje zahtevajo tudi do 320 kW. Velika poraba električne energije se pojavi tudi pri nadaljnjem stiskanju in drobljenju materiala, kar vpliva na pojav napetostnih konic.  Napetostne konice so za podjetje stroškovno neučinkovite, lahko pa povzročijo tudi prenapetostne poškodbe kontaktov in drugih elementov.

REŠITEV
V podjetju so se odločili za izvedbo sistematičnega beleženja porabe električne energije. Slednje bo omogočalo pravočasno identifikacijo napetostnih konic, katerim se bo moč pravočasno izogniti. Za partnerja pri tehnični realizaciji projekta si je podjetje MANN izbralo proizvajalca Helmholz. Glavni razlogi za izbor Helmholz produktov so, preprosta uporaba, enostavna montaža in demontaža ter odzivna tehnična podpora.

Podjetje je vzpostavilo inteligentno mrežno strukturo, ki zajema vse porabnike električne energije. Za merjenje glavnih parametrov toka in napetosti so uporabili  kompaktni dislocirani I/O sistem TB20. Vsako mesto meritve so opremili z enim I/O modulom in merilcem električne energije Modbus/TCP. Napravi merita podatke, ki se v drugi stopnji procesa s pomočjo programske opreme analizirajo in vizualizirajo. Pridobljeni podatki delavcem pomagajo pri pravočasnem zaznavanju napetostnih konic. Upravljalec med delovanjem stroja neprestano spremlja porabo električne energije, ki prikazuje tri stopnje. Zelena signalizira nizko porabo, rumena naraščajočo, rdeča pa pomeni grožnjo pojava napetostne konice. Če stroj med delovanjem doseže rdečo stopnjo, upravljalec stroja prekine dobavo novega debla in ta premor izkoristi za dostavo novega materiala iz skladišča.

Metoda zaznavanja in glajenja napetostnih konic se je za podjetje MANN izkazala za izredno učinkovito, saj se je maksimalna vrednost porabe iz 1,780 kW znižala na 1,507kW, kar vpliva na znatno znižanje stroškov porabe električne energije.

Vir: www.helmholz.com

Arhiv novic

Bodite obveščeni!

Prijavite se na naše e-novice, ki jih pošiljamo občasno z namenom obveščanja o novostih, dogodkih in promocijah.