Za enostavno oddajanje naročil in povpraševanj, uporabite E-katalog!

Upravljana PROFINET in neupravljana Ethernet industrijska stikala

Za učinkovit, hiter in varen prenos podatkov v industrijskih omrežjih.

Konstantna rast količine podatkov (zahvaljujoč inteligentnim komponentam), vedno večji pritiski glede učinkovitosti, potreba po visokih standardih in večanje industrijske avtomatizacije prispevajo k povečevanju zahtev po mrežni infrastrukturi.

Ethernet ali PROFINET industrijska stikala so odlična rešitev za te zahteve, saj so se v praksi izkazala kot optimalna realizacija industrijskih omrežij. Gre za mrežno opremo, ki povezuje vse naprave v lokalno mrežo (LAN) in usmerja ter posreduje podatke pravim destinacijam. Pri poslovanju je izrednega pomena zagotoviti takšna mrežna stikala, ki učinkovito pomagajo zadovoljiti potrebe celotne IT platforme.

Razlike med neupravljanimi Ethernet in upravljanimi PROFINET industrijskimi stikali

V Elektrospojih ponujamo tako PROFINET kot Ethernet industrijska stikala, ki jih med seboj ločujejo bistvene značilnosti, glede na namen njihove uporabe pa se lahko odločite za ene ali druge.

Neupravljana Ethernet stikala so enostavna in povezujejo Ethernet naprave s fiksno konfiguracijo, ki se je ne da spreminjati. Večinoma se jih uporablja za manjše mreže ali priklop začasnih skupin sistemov v večjo mrežo. Na drugi strani upravljana PROFINET stikala dovoljujejo upravljanje, konfiguriranje in nadzorovanje nastavitev mreže, vključno z nadzorom mrežnega prometa, prioritiziranjem določenih kanalov in ustvarjanjem virtualnih lokalnih mrež (VLAN), ki manjše skupine naprav ločujejo med seboj in tako olajšajo upravljanje mrežnega prometa. Upravljana stikala omogočajo tudi redundanco podatkov, ko se v primeru prekinitve povezave, le ti zaščitijo/obnovijo.

Prednost Ethernet stikal je v tem, da z njimi mreža deluje takoj. Ni potrebe po dodatnih nastavitvah, hkrati pa je zagotovljen kakovosten podatkovni prenos. Pri PROFINET stikalih pa se lahko poljubno prioritizira kanale, s čimer se zagotovi najboljšo učinkovitost.

Tudi na področju varnosti obstajajo bistvene razlike. Neupravljana Ethernet stikala vključujejo osnovne varnostne protokole. Zagotavljajo, da ni ranljivosti v sistemih. Za razliko od teh stikal imajo upravljana PROFINET stikala nekaj pomembnih prednosti:

Neupravljana Ethernet stikala so tako primerna za manjše mreže v manjših podjetjih, za domačo uporabo itd. Medtem ko so upravljana PROFINET stikala primernejša za večja podjetja z velikim mrežnim dosegom ali za tista podjetja, ki zbirajo večjo količino podatkov in potrebujejo boljši nadzor nad prometom znotraj mreže. Odločitev o vrsti stikal mora tako poleg velikosti mreže temeljiti tudi na drugih preferencah, kot je na primer varnost. Četudi je mreža relativno majhna, vključuje pa prenos veliko občutljivih podatkov, ali če podjetje pogosto sodeluje s partnerji in strankami, ki potrebujejo začasni oziroma omejeni dostop do omrežja podjetja, je izbira upravljanih PROFINET stikal primernejša.

V Elektrospojih ponujamo več različic Ethernet in PROFINET industrijskih stikal kvalitetnih proizvajalcev (Weidmüller, Helmholz). Del naše ponudbe industrijskih stikal sta tudi 4-portno upravljano PROFINET in 5-portno neupravljano Ethernet industrijsko stikalo proizvajalca Helmholz, katerih tehnične specifikacije navajamo v nadaljevanju. 

Tehnične specifikacije za Helmholz 4-portno PROFINET industrijsko stikalo:

Tehnične specifikacije za Helmholz 5-portno Ethernet industrijsko stikalo:

Za dodatne informacije o celotni naši ponudbi industrijskih stikal in celovitih rešitvah na področju PROFINET-a se obrnite na:

Andrej ŽILNIK
Vodja prodajnega področja
AVTOMATIZACIJA IN STROJEGRADNJA

andrej.zilnik@elektrospoji.si
Telefon: 01 292 71 08
GSM: 040 754 230

  

Želite dodatne
informacije?

Sestavite
zahtevek za ponudbo!

Želite
katalog?